Nedostatečné zdraví našich střev může být příčinou řady nemocí, které se nemusejí projevit v samotném střevu, ale jinde v organismu. Proto co nejpřirozeněji budujte zdravou střevní mikroflóru.
Začíná to v ústech
Věděli jste, že kondici střev ovlivňujete už tím, jak potravu v ústech rozmělníte? Nejen že nejezte rychle, ale nepodceňujte ani důkladné rozkousání a rozžvýkání potravy, jelikož i to má vliv na to, kolik živin z jídla získáte. Rozmělněná strava je lépe stravitelná.
Podpořte mikroby
Jezte potraviny, které nejsou průmyslově upravené, doslazené a dochucené aditivy. Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny, jako jsou kvašená zelenina a zakysané „živé“ mléčné výrobky. Jezte hodně zeleniny i vlákniny.
Alkohol mírně
Zvyšuje totiž střevní propustnost, což umožňuje cizím látkám procházet střevní stěnou a vyvolat reakci, která může vést k zánětům a zvyšuje se i riziko rakoviny střev.