Pokud ponocujete, pozdě večeříte, ládujete se tučným jídlem a alkoholem a polykáte spousty zbytečných léků a doplňků stravy, dáváte tak pořádně zabrat vašim játrům. Můžete to ale napravit. Čím?
Pampeliška – její kořen je jeden z nejlepších prostředků při zánětech jater a žlučovodů.
Hořec žlutý – drcený kořen se užívá k regeneraci 2x denně na špičku nože. Je spolehlivý i při pálení žáhy.
Ostropestřec mariánský – obsahuje silymarin, který chrání jaterní tkáň a podporuje regeneraci buněk. Lze jej podávat preventivně při užívání léků, zatěžujících játra.
Kustovnice čínská – z plodů lze připravit odvar, případně je přidávat do jídla. Vedle betakarotenu, vitaminu C a vitaminů skupiny B obsahují betain, podporující regeneraci jaterních buněk a chránící játra proti ztučnění.
Plevel pýr – nálev z oddenků lze užívat preventivně při léčbě, poškozující játra.
Zelí – při jaterní očistě je velmi účinná šťáva ze zeleniny, nejlépe z hlávkového zelí, čerstvého i kysaného.
Koupele – 3x týdně si můžeme dopřát 20minutovou ovesnou koupel z 1 kg ovesných otrub rozmíchaných v hrnku a přidaných do vody ve vaně.