Chystáte večeři pro celou rodinu nebo návštěvu? Pochutnejte si na huse připravované na pomeračních.
Suroviny:
1 střední husa
2 velká jablka
2 pomeranče
2 lžíce brusinkového kompotu
sůl, pepř
kmín
snítka čerstvého rozmarýnu
Postup:
Husu důkladně omyjte a osolte ji a posypejte drceným kmínem. Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vložte je dovnitř husy. Jeden pomeranč rozkrájejte i se slupkou a taktéž ho vložte do husy.
Přendejte husu do pekáče vymazaného máslem a podlijte trochou vody. Rozmarýn nasekejte na větší kusy a taktéž ho přidejte do pekáče. Pečte pod poklicí přibližně 2,5 hodiny na 180 °C, dokud nebude husa úplně měkká.
Druhý pomeranč omyjte a nastrouhejte všechnu kůru. Zbytek pomeranče oloupejte a rozdělte na dílky. Vše vhoďte do kastrůlku a přidejte brusinkový kompot. Přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Husu přelijte pomerančovou omáčkou.
Náš tip
Husu můžete dozdobit i čerstvým granátovým jablkem.