Jemný hruškový koláč je tak vynikající, že až ho jednou ochutnáte, budete ho péct donekonečna.
Suroviny – 150 g hladké mouky – 200 g cukru krystal – 6 lžic másla – 2 vejce – 1 balení vanilkového cukru – 1 balení skořicového cukru – 2 lžičky strouhané citronové kůry – špetka mletého kardamomu – 1 balení prášku do pečiva – 4 hrušky – 1 lžíce koňaku – mouka, cukr a máslo na drobenku – pečicí papír
Postup
1. Hrušky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zakápněte koňakem, posypte skořicovým cukrem a nechte stát.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku kardamomu. V druhé míse ušlehejte máslo a cukr do nadýchané směsi. Přidejte citronovou kůru a ještě chvíli šlehejte. Pak přidejte vejce a suchou směs a promíchejte. Nakonec vmíchejte hrušky s koňakem.
3. Těsto nalijte do dortové formy vystlané pečicím papírem a vršek posypte drobenkou.
4. Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi na 50 minut. Propečenost ověřte špejlí.