Tenhle koláč ocení nejen milovníci sladkého, ale díky použití mandlové mouky se hodí i pro ty, kdo mají alergii na lepek. Můžete ji ale nahradit i obyčejnou moukou pšeničnou.
Potřebujete:
95 g vlašských ořechů, 85 g mandlové mouky, 1 vejce, ½ lžičky skořice, 1 lžíci změklého másla (cca 20 g, 3–4 hrušky, 200 ml smetany na šlehání, 2 žloutky, vanilkový cukr, tuk na vymazání
Postup:
V míse smíchejte namleté ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přidejte vejce, máslo a propracujte. Těsto dejte do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a rozprostřete po dně a stranách formy.
Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a nakrojte na nich plátky. Poklaďte hruškami těsto, posypejte je skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte po dobu asi 10 minut.
Smetanu nalijte do nádoby, přidejte vanilku a žloutky a důkladně promíchejte. Formu vyjměte z trouby a smetanovou směs vlijte na korpus s hruškami. Teplotu snižte na 170 °C, vraťte formu do trouby a pečte 25–30 minut.
Hotový koláč vyndejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho ještě asi na 30 minut vložte do chladničky, aby se jeho chuť rozvinula..