Bageta je univerzální pečivo. Můžete ji třeba nakrájet na kolečka a použít pro jednohubky, výtečné jsou i plněné šunkou, sýrem, zeleninou a podobně.
Potřebujete:
3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody , 1 lžičku soli , 1 lžíci olivového oleje, špetku cukru
Postup:
Cukr, teplou vodu a droždí smíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se solí, přilijte kvásek a olej a zpracujte vláčné těsto. Nechte ho na teple asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Z těsta vytvořte na pomoučněném plechu dvě bagety, přikryjte je a nechte kynout další půlhodinu.
Bagety odkryjte a na každé udělejte tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Do trouby rozehřáté na 220 °C dejte na dno do nádoby asi čtvrt hrnku vody a vložte plech s bagetami. Pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou.