Výborný, avšak rychlý a jednoduchý koláč, který oceníte zejména při návštěvě na poslední chvíli.
Suroviny – 1 hrnek cukru krystal – 1 hrnek slunečnicového oleje – 1 hrnek mléka – 3 vejce – 2 hrnky polohrubé mouky – 1 balení prášku do pečiva – borůvky (asi 500 g) – máslo a hrubá mouka na plech – moučkový cukr na posypání
Postup
1. Vajíčka rozklepněte do mísy. Přidejte cukr krystal a metličkou vyšlehejte. Postupně přilijte mléko a olej, stále míchejte metličkou, a nakonec přisypte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Umíchejte hladké, mírně řídké těsto.
2. Těsto nalijte do vyššího plechu, který vymažete máslem a vysypete moukou.
3. Borůvky omyjte a nechte dobře okapat a pak je rovnoměrně rozprostřete na těsto.
4. Koláče dejte péct do předehřáté trouby na 150 °C. Pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Upečený koláč pocukrujte moučkovým cukrem.