Potřebujete:
450 g mraženého hrášku, 500 ml zeleninového vývaru 50 g másla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, malou plechovku sterilovaného hrášku, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř
Postup:
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypejte hrášek a také krátce osmahněte. Přidejte nasekaný česnek, vše ještě asi minutu orestujte a pak zalijte vývarem.
Vařte pod poklicí, až hrášek změkne. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Pak do polévky přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a případně ještě česnekem. Nakonec přidejte slité kuličky hrášku z plechovky a nechte přejít varem.
Na talířích můžete ještě trochu zakápnout smetanou a podávat s osmaženými kostičkami chleba nebo krutony.