Suroviny:
200 g loupaného hrachu
2 lžíce olivového oleje
1 mrkev, petržel, cibule
¼ bulvy celeru
2 stroužky česneku
3/4 l vody
1 lžička sušeného tymiánu
sůl, pepř
kůra z 1/2 citronu
Postup:
Hrách (klidně i několik hodin předem) namočte a mezitím si připravte zeleninu: cibuli nakrájejte najemno, nechte zesklovatět na rozehřátém oleji a přidejte k ní na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
5 minut opékejte, poté přidejte plátky česneku a tymián, nechte chvilku rozvonět a přisypte scezený hrách.
Zalijte ¾ litrem vody, osolte a povařte zhruba 30 minut do úplného změknutí. Uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou, solí a pepřem.
Tip:
Na hrachovou kaši můžete použít i mražený hrášek. Chuť bude srovnatelná s tím čerstvým…