Žampiony můžete podle sezony nahradit jinými čerstvými houbami.
Suroviny na 4 porce:
800 g hovězího krku
hrst čerstvých žampionů
200 g slaniny,
3 cibule
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku mletého pepře
2 lžičky sladké mleté papriky
60 g hladké mouky
120 g rajčatového protlaku
500 ml hovězího vývaru
špetku majoránky
1 stroužek česneku
sůl
olej
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky, slaninu na kostičky, houby na plátky a cibuli nasekáme najemno. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej, vložíme slaninu, cibuli a vše osmahneme mírně dohněda.
2. Přidáme maso, houby, důkladně opečeme, osolíme, opepříme, zasypeme paprikou, promícháme a zaprášíme moukou. Vše ještě jednou důkladně promícháme, zapražíme, dáme do hrnce protlak a zalejeme vývarem.
3. Guláš přivedeme k varu, a pak vaříme pod poklicí na mírném ohni, dokud maso není zcela měkké. Nakonec guláš dochutíme prolisovaným stroužkem česneku, majoránkou a osolíme.
.