Rizota na všechny způsoby se těší velké oblibě u všech kategorií strávníků. Nedají moc práce a chutnají výborně.
Suroviny na 4 porce – 300 g rýže parboleid – 1 cibule – 1 l zeleninového vývaru – 250 g listového špenátu – 250 g žampionů nebo směsi lesních hub – 170 g smetanového taveného sýra – olivový olej – sůl, pepř
Postup
1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět v hrnci na rozpáleném olivovém oleji. Přisypte rýži a krátce, asi 2 minuty, orestujte.
2. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte, přiklopte a za občasného míchání vařte asi 8 minut.
Přidejte nasekaný špenát a očištěné, na kousky pokrájené houby, promíchejte a duste asi ještě 8 až 10 minut, dokud se vývar nevsaje a rýže nezměkne.
3. Nakonec vmíchejte sýr, který nechte rozpustit, a podle chuti osolte a opepřete. Naservírujte na talíře, můžete ozdobit bylinkami, a ihned podávejte.