Tato polévka je v Maďarsku jako národní poklad. Může být i z jiné ryby.
Ingredience: 4 porce
● 1 kapr
● 2 bobkové listy
● 1 mrkev
● 4 kuličky pepře
● 3 cibule
● 2 bílé papriky
● 2 brambory
● 4 lžíce oleje
● 1 lžíce papriky
● 1/2 lžíce pálivé papriky
● špetka uzené papriky
● 1 petržel
● 5 stroužků česneku
● 1/2 celeru
● sůl
● 2 kapie
● 2 loupaná rajčata
● 250 ml bílého vína
● 2 filety pstruha
Postup:
Kapra vykuchejte, odřízněte hlavu a ploutve. Vyřízněte žábry, aby se neporušila žluč. Kapra nakrájejte na 2cm podkovy a 4 nechte stranou. Hlavu a ořezy propláchněte. Zalijte
2 litry vody, přidejte koření, oloupanou, překrojenou cibuli a očištěnou zeleninu.
Osolte a hodinu vařte. Přelijte přes cedník. Maso oberte od kosti. Zbylé cibule nakrájejte, stejně i kapie, papriky a oloupané brambory. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a s paprikovým kořením restujte 5 min. Přidejte prolisovaný česnek, rajčata a podlijte vínem.
Přiveďte k varu a zalijte rybím vývarem. Vařte 10 min. Vsypte papriky, brambory, vše dochuťte a vařte 20 min. Nakrájené filety pstruha přidejte do polévky spolu s podkovami a 10 min vařte. Vsypte maso z kapra a pak odstavte z ohně.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 90 Kč