Brambory se dají zapékat, skoro s čímkoli vás napadne. Připravte si třeba tuhle variantu s pórkem.
Potřebujete:
✿ 1 kg brambor
✿ 1 stroužek česneku
✿ 2 pórky
✿ muškátový oříšek
✿ 250 ml zeleninového vývaru
✿ 250 ml smetany
✿ 30 g másla
✿ 100 g tvrdého sýru
1. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Oloupejte je a nakrájejte na silnější plátky. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka, sýr nastrouhejte.
2. Změklé máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a vymažte jím zapékací mísu. Do ní pak klaďte ve vrstvách brambory a pórek, každou vrstvu osolte, opepřete a poprašte strouhaným muškátovým oříškem.
3. Nakonec vše zalijte vývarem smíchaným se smetanou a povrch poklaďte kousky másla. Pečte asi 30 minut v troubě při 180 °C dozlatova. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a dopečte ještě asi 10 minut, až se sýr rozpustí.