Suroviny:
50 g másla
120 g strouhanky
1 fenykl
1 menší máslová dýně
120 ml smetany 12%
150 g strouhaného parmazánu
120 g čedaru
2 stroužky česneku
6 lístků šalvěje nebo jiných bylinek
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu dobře vymažeme máslem a posypeme polovinou strouhanky. Rovnoměrně navrstvíme dýni s fenyklem.
Smícháme polovinu smetany, polovinu parmazánu a čedaru. Vmícháme drcený česnek (množství podle chuti). Směs nalijeme na zeleninu a pod alobalem ji pečeme 40 minut. Poté odkryjeme a posypeme druhou polovinou sýrů a strouhanky. Gratin posypeme šalvějovými lístky nebo jinými oblíbenými bylinkami.
Zapékáme ho odkrytý dozlatova asi 15–20 minut. Povrch můžeme posypat opečenými dýňovými semínky.
Tip!
Pokud jste masoví, můžete do směsi přidat opečené, mleté maso. Navrch poté můžete nalít bešamelovou omáčku. Pak zapečete jako klasickou musaku. Můžete posypat čerstvými bylinkami.