Paštika z vepřového masa se doma hodí vždycky. Ať už si ji dáte ke svačině, nebo z ní připravíte pohoštění pro nečekanou návštěvu.
Potřebujete:
750 g vepřového masa, 25 g petržele, 25 g šalotky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 1 sklenku bílého vína, 300 g listového těsta, 2 plátky želatiny, 150 ml vývaru, 1 lžíce vína madeira, sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájejte na malé kousky, očištěnou petržel, šalotku a česnek na kousky, přidejte vejce a víno a vše důkladně promíchejte a nechte přes noc v chladu odpočinout.
Těsto vyválejte na asi 4 mm silný plát, vyložte jím obdélníkovou zapékací formu, naplňte masovou směsí a těsto přehněte přes povrch. Pečeme při 200 asi 50 minut, posledních 15 minut snižte teplotu na 180 °C.
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, přidejte horký vývar, madeiru a míchejte, až se želatina rozpustí. Na hotovou paštiku nalijte želatinovou směs a nechte přes noc v chladu. Pak vyklopte z formy a nakrájejte na silné plátky..