Suroviny na 4 porce:
600 ml bílého jogurtu
350 g hrachu
2 chilli papričky
1 l oleje
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička římského kmínu
4 lžičky soli
1 l vody
Postup:
Uvařený hrách necháme okapat a rozmixujeme ho s nakrájenou čili papričkou, práškem do pečiva a 1 lžičku soli, až se vytvoří hladká pasta. Přidáme trochu vody a dobře propracujeme, až je tak řídká, že jedna kapka bude plavat na vodě.
Necháme stranou ½ lžičky soli a zbytek rozpustíme v horké vodě. Na pánvi rozehřejeme olej, vkládám kousky těsta a smažíme je po všech stranách.
Po osmažení falafely necháme okapat a vložíme je do slané vody, aby nasákly. Po 20–30 minutách, když se začínají světle zabarvovat, falafely vyndáme a z každé z nich jemně vymáčkněte přebytečnou vodu.
Umístíme je na mísu a přelijeme jogurtem smíchaným s ½ lžičky soli. Nakonec vše posypeme mletým kmínem.