Máte na zahradě ořešák? Pak nejspíš na podzim řešíte kam s listím. Ale pokud majitelem stromu nejste, řešte „kam pro listí“. Je zdravé.
Z ořešáku je většinou listí veliká hromada. Než ho odvezete do bioodpadu, zadržte. Listy ořešáku mají totiž spoustu zdraví prospěšných látek.
Nečekejte až na plody
Listy ořešáku obsahují esenciální oleje a mají antibiotické a stahovací účinky, dají se využít při kožních problémech, hemoroidech, zánětech, cukrovce, vysokém cholesterolu, alergiích.
K vnitřnímu použití lze listy tělu poskytnout v podobě čaje, pálenky, likéru, k vnějšímu jako silný odvar.
Listy trhejte do košíku jen zelené, zdravé a za sucha. Můžete je použít čerstvé i usušené. Sušte je na tmavém a vzdušném místě, po proschnutí by stále měly mít zelenou barvu.
Čaj
Tento nápoj pomůže při nachlazení, horečkách, průjmech, žaludeční nevolnosti, chudokrevnosti. Hrst čerstvých nebo sušených drcených listů zalijte 250 ml vroucí vody a vařte hodinu. Poté sceďte a pijte před jídlem třikrát denně 3–4 lžíce.
Odvar
Zevní použití odvaru z ořechových listů zlepšuje akné a různá kožní onemocnění, lupenku, pomáhá při pocení nohou. Koncentrovaný odvar připravíte ze 3 lžic ořechových listů a 250 ml vody. Povařte je dvě minuty a listy pak nechte ještě 20 minut vylouhovat.
Poté vlažný výluh přefiltrujte přes čisté pláténko. Do odvaru namočte obklad a přiložte je na postižená místa. Odvar můžete při kožních problémech použít i na koupele.
Tři hrsti listů přelijte 2 litry vroucí vody a nechte hodinu vylouhovat, poté přeceďte a smíchejte s 1 l plnotučného mléka. Vlijte do koupele a zůstaňte v ní 20 minut. Koupel opakujte alespoň 4 dny po sobě.
Kloktadlo
Při jakémkoli zánětu v ústech vám pomůže kloktání roztoku z listů. Lžíci listů přelijte 200 ml vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté přeceďte. Kloktat byste měli každé ráno po celý týden a každý den si připravit čerstvý výluh.
Tinktura
Ořešáková tinktura skvěle pročistí trávicí trakt, pomáhá ledvinám a při problémech s prostatou. Jednu polévkovou lžíci zalijte 200 ml kvalitní lihoviny a nechte dva týdny stát na tmavém místě.
Pravidelně protřepávejte, poté sceďte a přelijte do tmavé lahvičky. Užívejte ½ čajové lžičky před hlavními jídly po dobu 15 dní.