Suroviny:
300 g jahod
100 g cukru
1 lžíce škrobu
200 g mouky polohrubé
200 g mouky hrubé
půl balíčku kypřicího prášku do pečiva
180 g cukru krupice
1 vejce
250 ml podmáslí
125 ml oleje
Na drobenku:
250 g mouky hrubé
100 g másla
250 g cukru krupice
Postup:
Jahody nakrájíme, prosypeme cukrem a škrobem, aby pustily šťávu. Všechnu mouku prosejeme s práškem do pečiva. V míse utřeme cukr a vejce, vsypeme prosátou mouku a vlijeme podmáslí a olej. Zpracujeme měkké těsto.
Plech vymastíme a vyložíme pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřeme těsto. Pokryjeme jahodami. Troubu předehřejeme na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypeme suroviny na drobenku a propracujeme pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypeme koláč.
Plech vložíme na prostřední mřížku v troubě a pečeme 30–45 minut (podle výkonnosti trouby), nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.