Pokud se o ně nemáte s kým podělit, raději je nepečte. Jinak hrozí, že je všechny sníte sama. Tyhle skořicové rolky jsou totiž hříšně dobré, vláčné a stoprocentně návykové.
Suroviny na 12 kusů
Na těsto – 125 ml teplé vody – 2 lžíce sušeného droždí – 2 lžíce krupicového cukru – 1 sáček vanilkového pudinku – 120 g másla – 2 vejce – ½ lžičky soli – 400 g hladké mouky – 450 g polohrubé mouky – olej na vymaštění mísy a formy
Na náplň – 250 g másla – 340 g tmavého třtinového cukru – 2 lžičky mleté skořice
Na polevu – 250 g smetanového sýra (např. Philadephia) – 125 g másla – 500 g krupicového cukru – 1 lžička vanilkové esence – 2 až 3 lžíce mléka
Postup
1. V malé misce smíchejte teplou vodu se sušeným droždím a krupicovým i vanilkovým cukrem. Nechte několik minut odpočinout.
2. Do velké mísy nasypte pudink, přidejte rozměklé nebo rozpuštěné máslo, obě vejce a sůl a dobře promíchejte. Přidejte kvásek a postupně přidávejte smíchané mouky a několik minut zpracovávejte těsto, až nebude lepivé. Těsto dejte do mísy vymaštěné olejem. Přikryjte a nechte přibližně 40 minut kynout.
3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce do velkého obdélníku a potřete ho rozměklým máslem. Rovnoměrně posypte třtinovým cukrem a skořicí.
Těsto srolujte a ostrým nožem nakrájejte na menší kousky, které klaďte naležato vedle sebe do olejem vymazaného vyššího plechu nebo pekáčku.
4. Formu přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 10 až 15 minut kynout. Jakmile šneci přibližně zdvojnásobí svoji velikost, vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte zhruba 15 až 20 minut.
5. Zatímco jsou šneci v troubě, připravte si polevu. Smetanový sýr utřete s máslem, krupicovým cukrem a vanilkou do hladké hmoty. Nakonec přidejte mléko a vyšlehejte ručním šlehačem. 6. Polevu nalijte na ještě teplé šneky a ihned podávejte. Můžete je na povrchu posypat strouhanými ořechy.