Sushi dnes patří mezi neoblíbenější jídla na světě a má spoustu zajímavých variant. My vám dnes přinášíme recept na tu nejtradičnější – maki sushi.
Suroviny
250 g rýže na sushi
60 ml rýžového octa
2 lžíce cukru
2 lžičky soli
8 plátků nori řasy
černý sezam
čerstvý nebo uzený losos
okurka
avokádo
K podávání:
sójová omáčka
nakládaný zázvor
wasabi pasta
Krok za krokem:
1. Sushi rýži několikrát propláchněte. Propláchnutou rýži nasypejte do hrnce a zalijte stejným množstím studené vody. Zakryjte ji pokličkou, přiveďte k varu, a poté stáhněte plamen na minimum. Vařte asi 15 minut, potom ji stáhněte z plotny a nechte asi 10 minut odstát.
2. V malém kastrolu ohřejte ocet a v něm nechte rozpustit cukr a sůl. Směsí přelijte rýži, promíchejte a nechte vychladnout.
3. Zatímco rýže chladne, připravte si suroviny na náplň. Okurku, avokádo a lososa nakrájejte na tenké proužky. Nori řasu položte na bambusovou podložku a rozprostřete na ni vychladlou rýži tak, aby vrchní část řasy zůstala prázdná.
4. Předtím, než začnete s rýží pracovat, si vždy namočte prsty do octa, nebude se vám tolik lepit. Rýži posypejte černým sezamem, podélně na ni naskládejte proužky lososa, okurky, avokáda a pomocí podložky začněte vytvářet váleček.
5. Během rolování váleček pevně stlačujte, aby se rýže rovnoměrně rozložila. Volný konec řasy navlhčete rýžovým octem a přilepte ho k rolce.
6. Hotové válečky nakrájejte ostrým nožem nejprve na poloviny, a ty pak ještě jednou rozpulte. Získáte tak stejně velké kousky. Sushi podávejte se sójovou omáčkou, wasabi pastou a marinovaným zázvorem.
Japonský cheesecake
Koncem 90. let vznikla v Japonsku odlehčená verze slavného amerického dezertu. Ten si brzy získal popularitu v celé Asii, a v posledních letech si začíná získávat příznivce i napříč celou Evropou.
Nadýchaný sýrový krém s pěnovou konzistencí pečený v troubě si zamilujete na první ochutnání. Jeho příprava je navíc výrazně rychlejší, než u tradičního cheesecaku. Pojďme se do toho pustit!
Suroviny:
200 ml smetany
250 g krémového sýra
125 g moučkového cukru
6 vajec
75 g hladké mouky
2 lžičky citronové šťávy
Jak na to?
Žloutky vyšlehejte asi s pětinou cukru do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr, smetanu, citronovou šťávu a prosátou hladkou mouku a prošlehejte tak, aby se všechny ingredience spojily.
Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte tuhý sníh, a ten postupně gumovou stěrkou přimíchávejte k sýrové směsi.
Těsto nalijte do vyšší dortové formy vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Formu vložte do pekáče s vodou a nechte péct v troubě předehřáté na 160 °C asi hodinu.
Vodní lázeň je pro tento dezert velmi důležitá, zajistí totiž rovnoměrný ohřev během pečení, dezert tím pádem bude nadýchanější a krémovější.
Jakmile je cheesecake dozlatova upečený, vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním dezert lehce posypejte moučkovým cukrem a ozdobte drobným ovocem.