Suroviny na 8 porcí:
1,5 l haluškovice (voda z halušek)
2 cibule
8 kuliček pepře 1
lžička sladké papriky
½ lžičky drceného kmínu
150 g brynzy
0,1 l smetany
2 krajíce celozrnného chleba
1 lžíce sádla
pažitka, kopr, petrželka
Postup:
V míse smíchejte brynzu s nadrobno nasekanou cibulí a kořením (pepř, kmín, paprika) a zalijte teplou haluškovicí. Solit není nutné, pravá brynza je dost slaná.
Vše se dobře rozšlehá a nechá na mírném ohni krátce prohřát – demikát nesmí vřít, aby neztratil vitamíny.Polévku na talířích doplňte kostkami starého chleba opraženého na sádle a posypte pažitkou, koprem nebo petrželovou natí.
Část brynzy lze nahradit pomazánkovým máslem nebo zakysanou smetanou. Voda z instantních halušek nemá vlastnosti pravé haluškovice, proto je možné použít vodu z brambor, těstovin nebo zeleninový vývar. Extra tip:
Můžete přidat česnek, máslo, restovanou slaninu, uzený sýr, vařené brambory, houby či tarhoňu (drobení). Takto vylepšený demikát se jmenuje „čír“ a může se podávat jako hlavní jídlo.