Suroviny:
125 g namletých lískových oříšků
80 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
20 g holandského kakaa
280 g hořké čokolády
200 g másla
25 ml silné kávy
5 vajec
220 g třtinového cukru
Na krém:
200 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Buko)
100 ml javorového sirupu
2 kelímky smetany ke šlehání
Poleva:
200 g hořké čokolády
2 lžíce másla
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec.
Všechny bílky dejte do čisté misky a vyšlehejte pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr. Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou.
Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut. Sýr našlehejte s javorovým sirupem. V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha.
Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra. Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce).
Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem. Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou.
Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte. Poté ji nalijte na dort a rozetřete po povrchu i stěnách dortu.
Rozpuštěnou hořkou čokoládu rozetřete širokým nožem nebo cukrářskou špachtlí v tenké vrstvě na pečicí papír.
Překryjte ji dalším kusem papíru a od středu k okrajům čokoládovou vrstvičku rozprostřete a uhlaďte.Oba papíry pak srolujte a trubičku nechte vychladnout. Po rozbalení ztuhlá čokoláda popraská a odloubne se z papíru v dlouhých hoblinách.