Čočková polévka i díky uzenému dobře zasytí. Podle toho, kolik dáte protlaku, bude buď světlejší, nebo tmavší, a navíc s výraznější chutí.
Potřebujete:
✿ 200 g čočky
✿ 2 lžíce oleje
✿ 2 cibule
✿ 1 pórek
✿ 300 g uzeného masa
✿ 4 lžíce rajčatového protlaku
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 l zeleninového vývaru
✿ ½ lžičky tymiánu
✿ ½ lžičky majoránky
✿ 1 bobkový list
✿ sůl
✿ 4 brambory
✿ 2 lžíce červeného vinného octa
✿ čerstvou petrželku
1. Čočku propláchněte a namočte alespoň na hodinu do vody. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, pórek na kolečka, uzené a oloupané brambory na kostičky.
2. V hrnci rozehřejte olej, nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte pórek a opečte do změknutí. Přisypejte uzené a krátce ho opečte, pak přidejte protlak a česnek a opékejte ještě minutu.
3. Zalijte vývarem, přidejte slitou čočku, koření a vařte asi 40 minut. Zhruba po 20 minutách přidejte brambory. Z polévky vyndejte bobkový list, dochuťte solí, octem a petrželkou.
Celkem pekný recept, akorát mě překvapuje, že se pórek přidává úplně na začátku. Myslela jsem, že by mohl zůstat trochu křupavý. Ale asi to tak má bejt. Jinak se mi kombinace ingrediencí líbí, uzené maso dělá čočkovou polévku opravdu mňam.
Zajímavý recept, jsem nadšená, že je zde uveden i detailní postup přípravy. Osobně bych možná experimentovala s množstvím rajčatového protlaku, abych dosáhla ideální chuti. Uzené maso je skvělá volba pro dodání charakteristického aroma.
Ahoj, recept vypadá fakt super, musím vyzkoušet! U nás doma mají všichni rádi čočkovou polévku, ale s uzeným jsem ji ještě nedělala. Jen doufám, že to zvládnu, protože vaření není úplně můj šálek kávy 😀