Pacienti, kterým byla diagnostikována cukrovka, jsou nejvíce ohroženi ve chvíli, kdy jim začne hladina cukru v krvi kolísat.
Pokud však máte slabou cukrovku a nemusíte brát žádné nebo minimální množství léků, můžete si snížit cukr i sami.Například pomocí bylin a dalšími léčivými plody.
Léčivá houba
Největším pomocníkem vám bude hnojník obecný. Jde o lupenatou houbu, jejíž příznivý vliv na cukrovku byl dokázán už několika klinickými studiemi. Při dlouhodobé konzumaci může snížit cukr v krvi.
Houba se však musí konzumovat nejpozději čtyři hodiny od utržení. Sbírejte mladé plodnice a po konzumaci nepijte alkohol. Ale pozor, nezaměňte ji s houbami hnojník Vošoustův a hnojník smetištní. Ty nejsou jedlé.
Chebule srdčitá
Jde o popínavý keř původem z Indie. Kromě toho, že pomáhá regulovat cukr v krvi, je také výborný na posílení imunitního systému a rovněž chrání naše plíce a játra proti nejrůznějším toxinům. Často se konzumuje s citronovou trávou, protože díky ní lépe chutná.
Chebuli však můžete zkombinovat rovněž se zázvorem. Louhuje se jako každá jina bylina, vždy jedna čajová lžička na šálek vroucí vody.
Čím nahradit cukr?
Cukrovkáři samozřejmě nesmějí konzumovat cukr ani spoustu jiných sladidel, avšak těch přírodních si mohou užívat téměř bez obav.Nikoli však všech. Která sladidla mají cukrovkáři povolená?
Například stévii, která je sice třicetkrát sladší než cukr, avšak její glykemický index se rovná nule, tudíž nijak neovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Výborný je i agávový sirup. Z valné většiny je totiž tvořen fruktózou neboli ovocným cukrem, jenž je pro cukrovkáře mnohem lepší volbou než například cukr hroznový nebo cukr třtinový či klasický bílý.
Měli byste s ním přesto šetřit.Používat ho můžete na slazení čaje, ale i do připravovaných pokrmů.
Čemu se vyhnout?
Některé ovoce a zelenina nejsou pro diabetiky příliš vhodné. Řeč je například o datlích, které obsahují hodně glukózy.Naopak výborné jsou pro diabetiky třešně. Co se týče zeleniny, nikdy byste ji neměli konzumovat smaženou.
Léty prověřené babské rady
Už naše babičky a prababičky věděly, co na cukrovku zabírá. Sice se o cukrovce mluví až v posledních dvaceti až pětadvaceti letech, avšak cukrovka tu byla mnohem dříve, a proto se také začaly hledat přírodní způsoby, jak ji potlačit.
Vyzkoušejte například lněné semínko nebo piniové oříšky. Do svého jídelníčku byste je měli zařadit několikrát do týdne. Stejně tak vyzkoušejte římský kmín nebo karob. Jde o alternativu kakaových bobů a můžete ho tak používat při přípravě sladkých pokrmů.