Cibulová polévka je jedním z nejlepších francouzských pokrmů.
Ingredience:
5–6 větších cibulí
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
1 stroužek česneku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce balzamikového octa nebo suchého bílého vína
1 l vývaru (zeleninový nebo hovězí)
sůl, pepř, tymián
1 menší bageta
100 g nastrouhaného sýra (ideálně Gruyère, případně ementál nebo parmazán)
Postup:
Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky.V hrnci rozehřejte máslo a olej, přidejte cibuli, osolte, přisypte cukr a zvolna restujte cca 25–30 minut, dokud cibule nezhnědne.
Ke konci přidejte česnek, promíchejte a zaprašte moukou. Nechte krátce zasmahnout.
Zalijte vývarem, přidejte tymián a případně balzamikový ocet či víno. Nechte jemně probublávat cca 15–20 minut, dochuťte solí a pepřem.
Plátky bagety rozložte na plech, posypte sýrem a zapečte v troubě pod grilem nebo při 200 °C dozlatova.
Horkou polévku nalijte do misek a položte na ni sýrovou bagetku. Můžete dozdobit bylinkami.
Cibulačka je tak jednoduchá a přitom úžasná! Cestování do Francie mi chybí, ale tohle mi poněkud zmírní stesk.
Ta kombinace s česnekem a tymianem bude chutnat skvěle! Už se těším, až se do toho pustím po tréninku.
Už jsem cibulačku několikrát dělala, ale tahle verze s balzamikovým octem vypadá opravdu zajímavě. Budu to muset vyzkoušet!
Cibulačka s touhle sýrovou bagetkou zní naprosto lahodně! Vidím to jako ideální recept na útulný večer s knížkou v ruce.