Výživná polévka nemohla na masopustním stole chybět. Cibule je perla kuchyně.
Potřebujete:
1 kg cibule, 200 g hladké mouky, 40 dkg kořenové zeleniny, 500 g uzeného masa, 200 g másla, 0,2 l piva, sůl, pepř, majoránku, divoké koření, toustový chléb, případně 100 g tvrdého sýra
Postup:
Uzené maso vložte do studené vody, přidejte kořenovou zeleninu a divoké koření a a uveďte do varu. Když bude maso měkké, vyjměte ho a vývar přeceďte.
Na másle orestujte cibuli nakrájenou na klínky a restujte dotmava. Zaprašte hladkou moukou, chvilku orestujte, zalijte pivem a svařte. Pak přilijte vývar z masa a asi 35 minut provařte. Osolte, opepřete a přidejte uzené maso nakrájené na kostičky.
Na pánvi pomalu rozpusťte trochu másla, k tomu přidejte majoránku, zpěňte a z obou stran opečte toustový chléb. Polévku podávejte s opečeným chlebem, případně můžete přidat i trochu aromatického a zralého nastrouhaného tvrdého sýra..