Smetanová polévka ze zeleného chřestu a brambor je velmi jemná a chutná.
Suroviny na 6 porcí – 500 g brambor – 1 lžička soli – 500 g zeleného chřestu – 300 ml smetany na vaření – 1,3 l vody – 4 lžíce hladké mouky – špetka muškátového oříšku – 1 lžíce nasekané bazalky
Postup
1. Brambory očistěte a nakrájejte. Vložte do hrnce s osolenou vodou a asi 5 minut povařte.
2. Chřest oškrábejte, omyjte a pokrájejte. Vložte k bramborám a vařte dalších 12 minut. Poté rozmixujte ponorným mixérem.
3. Mouku rozmíchejte ve smetaně, přilijte do hrnce a povařte. Dochuťte muškátovým oříškem.
4. Polévku servírujte posypanou bazalkou, případně krutony.