Do polévky přidejte trochu tymiánu. Podávejte ji s plátkem opečené bagety, na kterou můžete přidat trochu ricotty.
Ingredience na 4 porce:
● 500 g zeleného chřestu
● 1 šalotka
● 1 lžíce másla
● 600 g zeleninového vývaru
● 1 stroužek česneku
● sůl
● pepř
● sezamové semínko
● 50 ml smetany
● ½ lžičky drceného římského kmínu
Postup:
Z chřestu odřízněte tvrdé konce. Zelený chřest není třeba loupat. Pak ho nakrájejte na kousky. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužek česneku nakrájejte na plátky. V hrnci nechte rozpustit máslo. Opečte na něm šalotku. Pak přidejte česnek, kmín a nechte rozvonět.
Přidejte nakrájený chřest a vývar. Polévku přiveďte k varu. Vařte asi 10 min. Poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Podle chuti osolte a opepřete. Ještě jednou ji prohřejte a vmíchejte smetanu. Polévku už dál nevařte. Servírujte ji posypanou sezamovým semínkem.
Příprava: 40 min
Cena za 1 porci: 25 Kč