Suroviny: 25 g másla olivový olej 350 g zeleného chřestu 3 šalotky 2 stroužky česneku 2 hrsti čerstvého špenátu 700 ml zeleninového vývaru sůl plátky chleba 4 vejce
Postup: Máslo a olej rozpálíme v širším hrnci, přidáme špičky chřestu a pár minut je opékáme, aby změkly.
Vyjmeme je a dáme stranou. Naopak do pánve dáme šalotky a 5–8 minut je opékáme. Pak přidáme kousky chřestu a opékáme dalších 10 minut. Na poslední minutu přidáme i česnek. Pak vmícháme špenát, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pokud je třeba, naředíme vodou. Podáváme zastříknuté olejem, s opečenými špičkami chřestu a plátky chleba. Každou porci završíme pošírovaným vejcem:
v rendlíku přivedeme k varu dostatek vody, vejce vyklepneme do žáruvzdorné mističky, tu ponoříme do rendlíku a opatrně necháme vejce vklouznout do vody.
Poté vaříme asi 2–3 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovíme, dáme na polévku.