To, zda je chřest silný či tenký, nemá na chuť vliv. S tenkým budete mít trochu víc práce při čištění. Před vařením je vždy nutné zbavit jej pevných vláken v dolní části stonku.
Potřebujete:
100 g slaniny, 50 g tvrdého sýra, 200 g zeleného chřestu, sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Výhonky zeleného chřestu (raději silnější) omyjte, odkrojte spodní konce a lehce dočistěte spodní část škrabkou.
Chřest naskládejte vedle sebe na pečicí papír a pomocí mašlovačky lehce potřete olivovým olejem. Vždy jeden nebo několik kousků chřestu obalte pruhem slaniny a posypejte nastrouhaným tvrdým sýrem. Vložte do trouby rozehřáté na 175 °C a pečte asi 10 minut.
Chřest zapečený se sýrem a slaninou servírujte hned po upečení, dokud je vše křupavé. Podávejte buď samotný, nebo se zeleninovou oblohou. .