Šištice mají v tomto období nejvíce účinných látek. Sušíme je pozvolna a opatrně. Je to bylina choulostivá, která rychle ztrácí své léčivé účinky.
Chmelové šištice obsahují především hořčinu zvanou lupulin.Ta dělá chmel výrazným a výjimečným. Dává pivu nejen jeho charakteristickou chuť, ale uplatní se i v uklidňujícím čaji nebo jako koupel.
Odvar z chmele má vynikající vliv na naše vlasy, jejich růst a vitalitu.A mladé chmelové výhonky, pazoušky, můžeme využívat dokonce i v kuchyni.
Do polévky i salátu
Bílé křehké výhonky se dají připravovat podobně jako chřest. Oblíbená bývala zejména jejich úprava se solí, pepřem, octem a olejem.Pokrm patřil k vybraným lahůdkám a nechyběl na stolech šlechticů. Mladé výhonky chmele se používají jako zelenina dodnes.
Můžeme se s nimi setkat i pod označením chmelový chřest. Zkusme je jemně nasekat do polévky nebo přidat do zeleninového salátu.Podobně jako chřest je můžeme i nakládat.
Mladé výhonky jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují hodně vitaminů skupiny B i minerálních látek.
V minulosti bylo také známé kouření chmele, které má údajně podobné účinky jako kouření marihuany, může však být doprovázeno nepříjemnými vedlejšími účinky a vyvolat i závislost.
Na podzimní depresi
Vedle výroby piva se chmelové šištice využívají v průmyslu farmaceutickém, kosmetickém a potravinářském.
Kromě výjimečné látky lupulinu obsahuje chmel různé pryskyřice, silice a vosky a další nevšední látky.Působí proti nadýmání nebo při potížích spojených s klimakteriem, má sedativní účinky, pomáhá odstraňovat nespavost a tlumí nervové podráždění, je protistresový.
Působí mírně močopudně. U mužů tlumí sexuální pud.
.