Připravte si tradiční mexickou specialitu, která vás v chladných zimních dnech zasytí i zahřeje.
Suroviny:
3 lžíce oleje
1 cibule
700 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
1 konzerva krájených rajčat
1 konzerva červených fazolí
3 lžíce rajského protlaku
1 lžička třtinového cukru
2 kostičky hořké čokolády
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky římského kmínu
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 stroužky česneku
1 lžička mletého chilli
1 lžička sladké papriky
snítka čerstvé petrželky
Krok za krokem:
1. Připravte si všechny suroviny v mističkách na stůl.
2. V kastrolu si rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek, mleté chilli, sladkou papriku, římský kmín a skořici. Opékejte zhruba 3 minuty.
3. Přidejte mleté hovězí maso a opékejte dalších 8 minut. Maso by nemělo být červené, mělo by být opečené pěkně dohněda. Potom přilijte vývar.
4. K masu přidejte nakrájenou žlutou i červenou papriku, rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a skořici. Stáhněte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte alespoň půl hodiny podusit.
5. Po půl hodině přihoďte fazole, ze kterých předem pečlivě slijete vodu, a čokoládu. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, přidejte ještě špetku mletého chilli.
6. Povařte ještě 10 minut, potom jídlo sundejte z plotny a nechte ještě 5 minut odpočívat. Navrch ozdobte petrželkou a podávejte.
Domácí kukuřičné nachos
Tradiční mexické chipsy můžete použít jako přílohu k různým pokrmům, výborně se hodí i samotné jako zobání k televizi.
Suroviny:
180 g kukuřičné mouky
100 g hladké mouky
1 lžička soli
100 ml vody
1 lžíce oleje
Postup:
Do mísy nasypte oba druhy mouky, lžičku soli a pečlivě promíchejte. Poté přilijte vodu a vše vypracujte v pevné, nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a na hodinu vložte do lednice.
Po hodině těsto vyválejte na velmi tenký plát a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na trojúhelníčky. Připravené trojúhelníčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Nachos potřete olejem, posypte solí nebo oblíbeným kořením a v troubě předehřáté na 180 °C pečte zhruba 10 minut dozlatova.
Podávejte jako přílohu k jídlu, případně se zakysanou smetanou nebo rajčatovou salsou. Jste-li na dietě, zobejte nachos jen tak, suché…
Tip:
Rozpulte avokádo, vnitřek rozmačkejte se šťávou z 1 limetky, 2 stroužků česneku, kapky oleje a sóji a podávejte spolu s nachos.