Velmi nedoceněnou rostlinou je čekanka obecná, přitom kořen, listy i květy jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Na co všechno pomáhá a v jaké formě je nejúčinnější?
Už jste někdy slyšeli o čekankové kávě? U nás je považována za jakousi náhražku klasické kávy, ale to je obrovská chyba. Má mnohem více tělu prospěšných látek než káva samotná.
Čekanková káva
Působí jako antioxidant a také má spoustu vlákniny. Obsahuje ale i další látky, díky kterým funguje jako prevence proti vzniku rakoviny nebo trombózy. Čekanka také snižuje cholesterol a výborná je i při dietě. Snižuje totiž chuť k jídlu.
Pokud plánujete jarní očistu, rozhodně čekanku zařaďte do svého jídelníčku. Čistí totiž játra.
Nahradí vám kávu
Aby byl její účinek ještě vyšší, můžete ji zkombinovat se zázvorem. Pokud máte problémy s pohybovým aparátem, také sáhněte po čekance. Je i protizánětlivá, a tak mírní bolest a ztuhlost svalů a kloubů. A jak kávu připravíte?
Nejprve si pořádně očistěte kořen, nakrájejte ho na malé kousky a usušte na sítku. Jakmile všechny kousky zhnědnou, umelte je v mlýnku na kávu. Dávkujte jako kávu.