Upravuje funkci jater a žlučníku
Vachta je typická svou hořkou chutí. Tu způsobují hořčiny, které vyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních a mírně i žlučníkových šťáv. Tím tato bylinka významně podporuje zažívání.
Rovněž má mírně projímavý účinek, celkově posiluje organismus a upravuje funkce jater a žlučníku. Právě proto bývá vachta častou součástí hořkých žaludečních čajů, tinktur a extraktů.
S vachtou zacházejte opatrně
Vachta ve směsi s jinými bylinami působí i na uklidnění nervů.
Ať už budete vachtu užívat při žaludeční nevolnosti, nebo podrážděné psychice, musíte mít na paměti, že rostlina může být mírně toxická, takže je třeba s dávkováním postupovat obezřetně. Vyhnout by se jí měly těhotné a kojící ženy.
Při větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání může působit nevolnost až otravu.
Čaj na imunity
Smíchejte po 1 díle sušeného listu vachty, natě zeměžluče a listu bazalky. Z připravené směsi dejte 1 kávovou lžičku do šálku a zalijte vroucí vodou.
Nechte louhovat 5 minut, pak sceďte. Pijte 2x denně..