Nejlepší je čerstvý Pro kostival lékařský se vydejte na vlhké louky, pole nebo k břehům potoků. Během procházky tam najdete rostlinku, z které se sbírá hlavně její kořen. V domácí lékárně však můžete upotřebit i listy kostivalu.
Kořen by se měl užívat čerstvý, v případě potřeby si ho můžete uskladnit ve sklepě v písku, podobně jako křen nebo mrkev. Sbírá se na jaře a na podzim Kořen kostivalu se sbírá především na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a v říjnu.
Pokud si ho přece jen budete chtít usušit, tak na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Z čerstvého kořene kostivalu si můžete připravit vynikající tinkturu, která je vhodná k potírání bolavých kloubů a svalů.
Recept na domácí tinkturu Stačí, když kořen kostivalu rozkrájíte na kousky keramickým nožem. Kousky pak vydrbejte jemným kartáčkem, nejlépe pod tekoucí vodou. Poté nakrájíme na plátky.
Ty naložte do konzumního lihu minimálně na jeden měsíc, ale můžeme nechat luhovat až rok.
Kostivalovou tinkturu oceníte při bolestivém revmatu, naraženinách a modřinách..