Suroviny:
700 g vepřového bůčku
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
2 stroužky česneku
sůl
2 cibule nakrájené na plátky
300 ml vepřového vývaru.
Postup:
Kůži a vrstvu tuku na bůčku důkladně ostrým nožem příčně nařežte, jakoby do kostiček. Maso pak přelijte ve dřezu vařící vodou. Kůže se tak stáhne a pečením zkřehne a bude křupavá. Poté maso důkladně osušte a nechte ještě 30 minut odpočívat.
V hmoždíři důkladně roztlučte rozmarýn s česnekem. Společně se solí pak tuto voňavou směs vetřete do kůže a tuku.
Troubu rozehřejte na 220 °C. Do hlubokého pekáče nasypte cibuli, na ni nalijte vývar, navrch položte bůček, přiklopte poklicí a pečte 30 minut.
Potom snižte teplotu na 150 °C a pečte další 1,5–2 hodiny, dokud nebude maso křehké a kůže křupavá.
Upečený bůček vyndejte z trouby a nechte je 10–15 minut na teplém místě odpočívat. Teprve potom maso nakrájejte a podávejte například se šťouchanými brambory, ochucenými česnekem a tymiánem.
Pokud do nich zamícháte i slaninku nakrájenou na kostičky a vyškvařenou, rozhodně neuděláte chybu. Vznikne tak lahodná příloha, která se bude k pečenému bůčku báječně hodit.
Tip:
Až si půjdete maso koupit, požádejte řezníka, ať vám na bůčku nechá kůži. Pečená křupavá kůžička je totiž vynikající lahůdka. Žebra také neodřezávejte, díky nim je maso chutnější.