Suroviny:
1 kg hladké mouky
1 balení sušeného droždí
3 střední uvařené brambory
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 lžička cukru
400 ml vody
Postup:
Nejprve si připravte kvásek – v míse smíchejte vlažnou vodu s cukrem, lžičkou mouky a droždím. Mísu zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a kvásek nechte na teplém místě naběhnout. Bude to trvat asi 15 minut.
Do velké mísy dejte prosátou mouku, najemno nastrouhané vychladlé brambory a sůl, zalijte připraveným kváskem a začněte pomalu hníst těsto. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu vlažné vody.
Dobře zpracované těsto poznáte podle toho, že je hladké a nelepí se na stěny mísy.
Uhnětené těsto zaprašte lehce moukou, přikryjte utěrkou a dejte na dalších 45 minut kynout na teplé místo.
Po vykynutí těsto vytvarujte do bochníku, posypte kmínem a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 ºC cca 40 minut dozlatova. Po vyndání z trouby chléb přendejte na mřížku a nechte vychladnout a můžete servírovat.
Tip!
Nad vynikající a křupavý domácí chleba zkrátka není. Ten z bramborového těsta je navíc krásně vláčný. Povrch můžete posypat slunečnicovými semínky či mandlemi.