Snad všichni máme doma med. Také určitě víme, že když jsme nachlazení, pomůže nám horký čaj s medem a citronem. To ale nedělejte. Horká voda totiž ničí tolik potřebné látky a vitaminy. Takže med jedině do vlažné vody nebo takříkajíc po studenu.
Dá minerály i vitaminy
Způsobů využití medu je ale daleko více. Obsahuje totiž všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitaminy, minerály, enzymy a aminokyseliny.
Je v něm zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Je výborným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny A, B, E, H, K.
Zažene chřipku
Draslík obsažený v medu pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. „Med je skvělým pomocníkem při prevenci i při samotné léčbě širokého spektra nemocí.
Působí protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommeliér z firmy Medokomerc.
Reguluje krevní tlak
Železo, které je obsaženo v medu, zlepšuje krvetvorbu. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin.
Vyživuje pokožku, ničí bakterie, má silné čisticí účinky a bojuje proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti.