Suroviny:
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
100 g mletých mandlí
4 vejce
200 g krystalového cukru
100 g změklého másla + na vymazání formy
250 ml 30% smetany ke šlehání
2 lžíce rumu
špetka soli
hrubá mouka na vysypání
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do větší mísy prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte mleté mandle a promíchejte.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a máslem do pěny. Postupně vmíchejte smetanu a rum. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Suchou směs z mouky smíchejte se žloutkovou.
Nakonec zapracujte sníh. Těsto vlijte do vymazané formy. Vložte do předehřáté trouby. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte 60 minut.