Polévka je mírně nasládlá díky batátům a mrkvi. Zásluhou koření má ale i zajímavou pikantnost.
Ingredience: 8 porcí
● 800 g batátů
● 2 větší mrkve
● sůl
● pepř
● 1 lžíce olivového oleje
● 2 cibule
● 1 lžíce másla
● 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
● špetka zázvoru
● špetka mletého koriandru
● špetka římského mletého kmínu
● 1,2 l zeleninového vývaru
● 100 ml 12% smetany
● pažitka (nebo petrželka či kerblík), chilli paprička a zakysaná smetana na ozdobení ● topinky
Postup:
Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a v troubě na 200 °C pečte 40 min doměkka. Nakrájejte cibuli a na másle ji v hrnci opečte. Přidejte česnek, zázvor, koriandr, kmín a restujte. Jablka oloupejte, nakrájejte a bez jádřinců přidejte k cibuli.
Promíchejte a opékejte, aby změkla. Přilijte část vývaru a přiveďte k varu, odstavte. Upečenou zeleninu přesuňte do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Povařte a vše rozmixujte na krém. Přilijte smetanu, dochuťte a ještě krátce povařte.
Příprava: 90 min
Cena za porci: 20 Kč