Ať už zvolíte klasická nebo uzená žebra, rozhodující je, jakou připravíte marinádu.
Ingredience:
2 kg vepřových žeber
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce granulované cibule
sůl, pepř
Na marinádu:
1 malá cibule
2 stroužky česneku
6 lžic kečupu
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce zauzené papriky
2 lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Postup:
V misce smíchejte uzenou papriku a granulovanou cibuli. Žebra vcelku osolte, opepřete a okořeňte připravenou směsí. Žebra přendejte do zapékací mísy a přikryjte alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi dvě hodiny.
Nyní připravte marinádu. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Na pánvi rozpalte olej a obojí orestujte. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte kečup, papriku, ocet a worcesterskou omáčku.
Vařte 20 minut. Směs můžete podlít trochou vody. Žebra vyndejte z trouby a pomažte je připravenou marinádou. Pak je dejte dopéct na 20 minut.
Náš tip:
K žebrům podávejte rozpečenou bílou bagetku potřenou česnekem a lehce posolenou.