Je to jedna z nejzdravějších příloh. Působí proti rakovině, léčí zácpu, žlučové kameny, žaludeční vředy a vařené se solí pomáhají odbourávat tuky
Podle staré tradice je brambor vhodným preventivním prostředkem proti všem degenerativním onemocněním a dokonce proti Alzheimerově chorobě, zpomaluje veškeré procesy stárnutí a šťáva ze syrových brambor má dokonce výrazný vliv při léčbě rakoviny.Zejména společně se šťávou z červené řepy a celeru má přímo zázračné účinky.
Samotné vařené brambory jsou skvělou stravou při hubnutí.
Ženy používaly nastrouhaných syrových brambor nebo bramborové slupky k bělení pleti, proti pihám a stařeckým skvrnám, naše prababičky je přikládaly na rány, vředy, kožní defekty a na chronické dermatidy.Čerstvou šťávou se léčí žaludeční vředy a cukrovka.
Do půl sklenice bramborové šťávy přidáte trochu medu a nastrouhané mrkve, která se má po dobu čtyř týdnů užívat čtyřikrát denně.
Chrání před překyselením
Syrová šťáva byla účinnou medicínou při močových kamenech, zácpě, průjmu nebo hemoroidech.V bramborách se nacházejí cenné látky, které jsou užitečné při skleróze, vysokém krevním tlaku nebo dně.
Bramborám se přisuzuje léčivý účinek v případě překyseleného žaludku. Stačí uvařit několik umytých brambor ve slupce.Asi 2 decilitry bramborového vývaru se pije celý den před každým jídlem.
Při suchém kašli se horké brambory uvařené ve slupce balily do utěrky a přikládaly na hrudník, kde se nechaly půl hodiny působit, Bramborové pyré doporučují lidoví léčitelé při žaludeční neuróze a žaludečních těžkostech.
.