Suroviny:
125 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce horké vody
1 lžička jedlé sody
100 g hladké mouky
85 g třtinového cukru
85 g ovesných vloček
50 g strouhaného kokosu
špetka soli
Postup:
V malém rendlíku zahřejte na nízkém plameni máslo s medem. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte k němu jedlou sodu rozmíchanou v horké vodě. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, hladkou mouku, třtinový cukr, kokos a špetku soli.
Přilijte máslovou směs a vše propracujte rukama, dokud nezískáte lehce lepivé těsto. Pomocí dvou lžic z něj vytvářejte kuličky.
Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a každý kousek ještě trochu stlačte lžící. Dejte si pozor, abyste mezi nimi nechala dostatečné rozestupy, sušenky se při pečení trochu roztečou.
Plech se sušenkami vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte je asi 10 minut dozlatova.
Po upečení nechte sušenky pár minut odpočinout na plechu a poté je přesuňte na mřížku a nechte je zcela vychladnout. Poté je přesuňte do hermeticky uzavíratelné piksly, kde vám vydrží krásně křupavé až týden.
Tip!
Zkuste do těsta přidat hrst sušených brusinek.
Ovesné sušenky jsou skvělou volbou na zdravou svačinu, obzvlášť když jsou takhle jednoduché na přípravu! Ráda zkouším nové recepty a tenhle určitě vyzkouším.