Na tenhle typický alsaský pokrm má každá hospodyně svůj recept. Někdy se přidává i uzené koleno nebo žebra a různé druhy párků.
Potřebujete:
✿ 400 g uzeného bůčku
✿ 1 lžíci sádla
✿ 1 cibuli
✿ 800 g kysaného zelí
✿ 3 bobkové listy
✿ 2 hřebíčky
✿ 2 jalovce
✿ 1 lžičku celého pepře
✿ 350 ml bílého vína
✿ 2 grilovací klobásy
✿ 2 vepřové klobásy
✿ 6 brambor
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, zelí slijte. Uzený bůček nakrájejte na plátky a opečte je na sádle dozlatova. Ke konci opékání přidejte cibuli a míchejte asi 3 minuty, až zesklovatí.
2. K masu a cibuli přimíchejte zelí, přidejte bobkový list, jalovec, hřebíček a kuličky pepře a zalijte vínem. Přiveďte k varu a stáhněte z tepla. Dvě třetiny směsi rozložte do pekáčku, poklaďte klobáskami a navrch rozložte zbytek zelí.
3. Pekáček přiklopte a pečte v troubě při 150 °C asi 2 hodiny. Potom odklopte, povytáhněte klobásky a maso trochu ze zelí, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova. Brambory oloupejte a vcelku uvařte a podávejte s masem a zelím.
Miluji pokrmy s bohatou historií a regionální specifika, a tohle vypadá jako perfektní volba pro speciální večeři. Děkuji za inspiraci!
Vlastně docela jednoduchý příprava, co řikáte? Ale 2 hodiny v troubě, to je celkem nářez. Asi si to nechám na víkend, ať mám na to čas.
Já mám strašně ráda kysané zelí, takže tohle musí bejt topka! Jedině s tou cibulí si nejsem jistá, někdy mi nedělá dobře..
to vypadá na fakt dobrý jídlo, musím vyzkoušet! Jenom nevím, kde seženu jalovec, ale snad to půjde i bez něj. 🙂
Zajímavý recept! Vypadá to na hodně kalorií, ale určitě je to moc dobré. Zkoušela jsem už něco podobného, ale bez jalovce, díky za tip!
Ahoj všem, nemáte někdo tip, jak udělat alsaský talíř, když nemám doma bílý vínko? Díky za rady!