Většina z nás má zuby žluté a pokryté nepříjemným povlakem. Není to jen vinou konzumace alkoholu nebo kouření. Může za to i nesprávná zubní pasta nebo špatná strava. Držte se našich rad a brzy budete mít zářivý úsměv i vy.
Mít krásný úsměv se zářivě bílými zuby chce mít každý. Jen málokdo toho ale docílí, a to i přesto, že je to tak jednoduché. Stačí si dávat pozor na to, co jíte a jak o své zuby pečujete.
1. Dbejte na pravidelnost
Zuby byste si měli čistit dvakrát, nejlépe však třikrát denně. Důležitá je ale i technika. Kartáček musí mít měkké štětiny a malou hlavičku. Měnit ho musíte každé tři měsíce.Zuby si čistěte krouživými pohyby odshora dolů, dolní zuby zase odzdola nahoru.
Při čištění krčků přiložte kartáček na krček v úhlu 45 stupňů a udělejte několik malých krouživých pohybů.
2. Používejte přírodní zubní pastu
Přírodní zubní pasta je k zubům nejšetrnější. Neobsahuje žádné chemické látky. Pokud se vám zdá ale přírodní pasta drahá, můžete sáhnout i po klasické, avšak musí obsahovat fluor, který chrání zubní sklovinu před kazem. Nesmíte ho ale polykat, pro organismus je vysoce škodlivý.
3. Používejte dentální nit
Nit vyčistí mezizubní prostor, kam se s kartáčkem nikdy nedostanete. Mezi zuby se daří bakteriím ze všeho nejlépe, a proto nesmíte jeho čištění podceňovat. Zubní nit používejte vždy jen jednou a utrhněte si dostatečně velký kus.
4. Omezte sladké
Bakterie mají rády cukr. Čím více ho budete konzumovat, tím více bakterií budete v ústech mít.
Pokud pijete slazené nápoje nebo jíte sladké, měli byste si po jejich konzumaci ihned vyčistit zuby, jinak vám klesne pH zubního povlaku pod 5,5. Sklovina díky tomu ztratí některé minerály a začne se tvořit kaz.
5. Jezte zásadité potraviny
Kazu předejdete i tehdy, budete-li pravidelně jíst zásadité potraviny. Těmi jsou hlavně ovoce a zelenina, zejména listová a v syrovém stavu, řeřicha, dýně, čočka nebo mandle.
Ideálním přírodním vybělovačem je například jablko nebo jahody, sáhnout ale můžete i po kokosu.