Stejně tak jsou dobře známé potraviny, kterým by se lidé ohrožení vysokou hladinou cholesterolu měli vyhýbat. Ale dokázali byste vyjmenovat pět potravin, které hladinu cholesterolu přirozeně snižují?
Ovesné vločky
Když si je ráno smícháte s jogurtem a ovocem, vaše tělo vám poděkuje. Nejenže získáte zdravou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne. Díky ovesným vločkám dostanete do těla dávku beta-glukanu.
Tato látka, obsažená v ovsu na sebe „zlý“ cholesterol váže a ten je poté vyloučen z těla.
Hořká čokoláda
Dobrá zpráva pro mlsouny. Kvalitní hořká čokoláda, která obsahuje alespoň 80 % kakaa a má nízký obsah cukru, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Jak?
Vláknina z kakaa slouží totiž jako potrava pro zdraví prospěšné bakterie, které produkují látky posilující cévy. Díky tomu se cholesterol v cévách méně usazuje.
Ryby
Mořské ryby jako losos, sardinky nebo tuňák obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu. Podle posledních výzkumů ale jeho hladinu příznivě ovlivňují i sladkovodní ryby. Ryby bychom tak měli jíst alespoň třikrát týdně.
Listová zelenina
Hlávkový salát, špenát, rukola, polníček, mangold… Obsahují vlákninu, spoustu minerálů a vitaminů. Pro snížení hladiny cholesterolu je nejlepší konzumovat je každý den,nejlépe čerstvé, s olivovým olejem.
Ořechy
Ořechy jsou plné zdraví prospěšných tuků. Omezte nezdravé pamlsky jako jsou zmrzliny, sušenky a bonbony a místo nich si denně dopřejte hrst oříšků a semínek. Nejlepší službu vám pak prokáží mandle, makadamové a vlašské ořechy.
.