Při nízkém počtu bílých krvinek jste náchylná k infekcím, při nedostatku červených krvinek jste zase pořád unavená. Při úbytku krevních destiček se vám pak po těle objevují modřiny, červené skvrnky nebo krvácíte z nosu.
Jde to změnit?
Všechny tyto problémy bezpečně odhalí krevní obraz. Bylinky pak podpoří léčbu i prevenci. A vypěstovat si je můžete sami. 1. Tamaryšek – na červené krvinky Má velmi příznivý vliv na obnovu krevních destiček a červených krvinek, zlepšuje chudokrevnost.
Dobře se přizpůsobuje lidskému organismu. Pupeny tohoto růžově kvetoucího keře napomáhají metabolismu železa. Často se jeho užívání doporučuje pro zlepšení srážlivosti krve.
2. Vinná réva – pro bílé krvinky
Je vhodná při chudokrevnosti. Účinky mají listy, plody, ale i samotná zrníčka – tuk v nich obsažený snižuje cholesterol. Čerstvé listy můžeme přidávat do salátů. Dvě deci kvalitního bílého vína denně prospívají.
Nejvhodnější je užívání tinktury, kdy jsou účinky vinné révy nejkoncentrovanější.
Extra tip – víno podle abatyše Hildegardy:
svaříme deci bílého vína, nejlépe odrůdy ryzlink, ve chvíli varu ho vlijeme do stejného množství studené pitné vody a ihned po doušcích popíjíme. Kromě ozdravných účinků má prý působit proti hněvu, smutku a zasmušilosti.
3. Dangšen – „ženšen chudých“
Je známý také pod názvem pazvonek chloupkatý a dá se běžně pěstovat na zahrádce. Využívá se hlavně kořen, ale účinné jsou i listy, ze kterých si můžeme připravit lahodný čaj. Z kořene se vyrábí tinktura.
Působí na krvetvorbu, ovlivňuje množství bílých i červených krvinek a vyrovnává nízký krevní tlak. Spolehlivě odstraňuje problémy se studenými končetinami, protože je prokrví.
Zlepšuje paměť a posiluje imunitní systém.
4. Ženšen pravý – pro odolnost organismu
O jeho síle vypovídá i lidový název – všehoj léčivý. Kořen obsahuje pro tělo několik desítek prospěšných látek. Pozitivně ovlivňuje vlastnosti krve, včetně tlaku, hladiny cukru a inzulínu.
Dokáže snížit nebo zvýšit hodnoty tak, aby došlo k obnově schopnosti udržovat v těle stabilní vnitřní prostředí. Reguluje srážlivost krve, upravuje množství červených a bílých krvinek tak, právě aby vznikla žádaná rovnováha.
Posiluje celkově organismus a pomáhá mu vyrovnat se s dlouhodobým psychickým i jiným zatížením, proto se využívá po léčbě chemoterapií. Odstraňuje stres, depresi a zlepšuje soustředění a paměť a vůbec pomáhá s civilizačními nemocemi.
5. Rhemanie lepkavá – odborník na kostní dřeň
Sušený kořen rhemanie lepkavé pomáhá čistit krev, udržuje žádoucí hladinu krevního cukru a hlavně optimalizuje a podporuje tvorbu kostní dřeně.
Nejlepší využití je formou tinktury, ale dá se připravit i odvar, kdy jednu polévkovou lžíci mletého kořene vsypeme do čtvrt litru vody a asi půl hodiny vaříme.
Popíjíme vlažné, nejlépe jednou denně.