Clafoutis (čtěte klafuti) je francouzský moučník, který se nejčastěji připravuje s tmavými, černými třešněmi. Podle tradičních receptů bychom je neměli zbavovat pecek, dodají prý pokrmu intenzivnější vůni během pečení.
Potřebujete:
✿ 1 lžíci másla
✿ 1/4 lžičky soli
✿ 65 g hladké mouky
✿ 2 vejce
✿ 180 ml mléka
✿ 1 lžíci moučkového cukru
✿ 400 g třešní
✿ 1/2 sáčku vanilkového cukru
✿ 2 lžíce cukru krupice
1. Omyjte třešně a nechte je okapat. Z mouky, soli, vajec, cukru, mléka a vanilkového cukru ušlehejte ručně nebo v robotu lehce tekuté těsto.
2. V ohnivzdorné formě nechte na sporáku rozpustit máslo, přidejte třešně a nechte je v něm 2–3 minuty obalit. Pak je posypejte moučkovým cukrem, promíchejte, nechte asi 1 minutu zesirupovatět a odstavte.
3. K třešním přilijte těsto, formu dejte dejte do trouby a pečte při 200 °C zhruba 15–20 minut, až clafoutis zezlátne a vyběhne. Podávejte ještě teplý, lehce pocukrovaný.
Třešňový clafoutis je ověřená klasika a s tímto receptem se nedá šlápnout vedle. Vřele doporučuji všem milovníkům francouzských dezertů.
Hodně mě překvapilo, že pecky mají zůstat! Každopádně to zkusím, mám ráda výzvy.
Toto jídlo mi připomíná léto v Provence. Nemám ráda pecky, ale pro tu vůni to asi zkusím.
Clafoutis je úžasný francouzský dezert a jeho příprava se zdá být opravdu jednoduchá. Výborný způsob, jak oslnit návštěvu.
Jé, to vypadá dokonale! A už dlouho jsem hledala něco nového s třešněmi.