Tahle hustá hrachová polévka je nejen v Dánsku, ale i Norsku nebo Švédsku velmi oblíbená. Vyzkoušejte ji i vy.
Potřebujete:
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 4 cibule
✿ 400 g hrachu
✿ ¼ celeru
✿ 2 mrkve
✿ 1,2 l zeleninového vývaru
✿ 2 řapíky celeru
✿ 1 lžičku tymiánu
✿ sůl, pepř
✿ čerstvou petrželku
1. V hrnci rozehřejte olej, vsypte dvě nadrobno nakrájené cibule a asi 15 minut smažte, až zezlátnou. Pak přidejte přes noc namočený hrách, nakrájené mrkve, celer a tymián. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 45–60 minut.
2. Zbylé dvě cibule nakrájejte na plátky a osmažte je, až budou zlatavé a křupavé.
3. Po uvaření polévku podle chuti osolte a opepřete. Můžete i rozmixovat. Polévku podávejte posypanou osmaženou cibulkou a ozdobenou nakrájeným řapíkatým celerem a petrželkou.