Naklíčený pečený hrách je lahůdka, které se nevyrovnají ani ty nejlepší chipsy.
Potřebujete:
200 g hrachu, nepůleného, nepředvařeného, 4 lžíce másla, 3 větší vejce, sůl, 1 lžíci majoránk, pepř
Postup:
Hrách důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené hrášky. Propláchněte pod tekoucí vodou, dejte do větší zavařovací sklenice a zalijte do dvojnásobné výšky studenou vodou. Nechte 24 hodin stát.
Poté vodu slijte, hrách propláchněte, zalijte vodou a opět nechte 24 hodin stát. Na hrachu by se měly po dvou dnech objevit drobné klíčky. Ještě jednou ho propláchněte, znovu zalijte a nechte ještě den klíčit.
Naklíčený hrách propláchněte a nechte okapat. Mezitím na pánvi rozpalte máslo tak, aby se rozvonělo a získalo světle oříškovou barvu. Poté na něj vsypejte hrách a za stálého míchání jej opékejte přibližně 5 minut.
Do křupava opečený hrášek okořeňte majoránkou, pepřem, solí. Pečený hrášek lze obalit v nasucho opražené strouhance promíchané se solí, římským kmínem a uzenou paprikou. Mimo postní období je to dokonalá pochoutka k vínu a pivu. .